ECB’den Panetta İtalyan bankalarını Rusya’dan çıkmaya çağırdı
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Rusya’da faaliyet gösteren İtalyan bankalarına karşı sert bir tutum takındı ve ECB politika yapıcısı Fabio Panetta, bu finans kuruluşlarının ülkedeki faaliyetlerini durdurmaları gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda İtalya Merkez Bankası Başkanı olan Panetta, Rusya’da faaliyet göstermeye devam etmenin yaratacağı itibar risklerinin altını çizdi.
İtalya’nın Stresa kentinde düzenlenen G7 finans toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Panetta, İtalyan bankalarının Rusya pazarından çekilmek isterken karşılaştıkları zorluklara değindi. Satıcıların baskı altında olduğu düşünülen bir durumda alıcı bulmanın zorluklarını kabul etti ve bunun mali kayıplara yol açabileceğini söyledi.
Bu zorluklara rağmen Panetta, İtalyan bankalarının Rusya’daki faaliyetlerine son vermelerinin önemi üzerinde ısrarla durdu ve bunun bankaların itibarlarına verebileceği zarara işaret etti.
Rusya’da önemli ölçüde faaliyet gösteren büyük bir Avrupa bankası olan UniCredit yakın zamanda önemli bir mali gerileme yaşadı. Bankanın Rusya bölümü, UniCredit’in garantilerle desteklediği başarısız bir gaz projesi nedeniyle toplam 463 milyon € (503 milyon $) tutarındaki varlıklarına el konulmasıyla sarsıldı.
OTC piyasalarında OTC:ISNPY kodu ile işlem gören Intesa Sanpaolo da Rusya’daki faaliyetlerini elden çıkarmak için adımlar atıyor. Bu bankaların hamlesi, Rusya’da faaliyet gösteren şirketler için inceleme ve riskleri artıran jeopolitik gerilimler ve ekonomik yaptırımların daha geniş bir bağlamında geliyor.
ECB’nin İtalyan bankalarına yönelik talimatı, Avrupa kurumlarının devam eden uluslararası çatışmaların ekonomik ve siyasi yansımalarını yönetmek ve Avrupa bankacılık sektörünün itibarını ve istikrarını korumak için gösterdiği daha geniş bir çabayı yansıtıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.