TAV Teknoloji’den yedi ayda 50 milyon euro ciro
HANDE BERKTAN
TAV Havalimanları Holding’in iştiraki olarak, dünya genelinde 22 ülkede, 54 havalimanının teknoloji altyapısını kuran ve geliştiren, TAV Teknoloji’nin cirosu, bu yılın ilk 7 ayında 50 milyon euroya ulaştı. Şirket, geçen yılın toplam cirosu 46 milyon euro’yu, bu yılın ilk 7 ayında geçmeyi başardı.
Gündem Teknoloji programına katılan TAV Teknoloji Genel Müdürü Kerem Öztürk finansal performansı, “2020, 2021 yıllarında pandemi, havacılık sektörünü derinden etkilemiş havayolu trafiği durmuştu. Pandemi öncesi dönem, 2019 yılındaki finansal figürler, bugün için baz teşkil ediyor. 2023 yılını TAV Teknoloji olarak 46 milyon euro ciroyla kapamıştık. 2024 yılının ilk 7 ayında 50 milyon euroluk ciroya ulaşarak, 2023 yıl toplamını geçtik. 2024 yılsonu ciro hedefimiz 100 milyon euro. Yaklaşık 18 milyon euro FAVÖK beklentimiz var. 2023 yılına göre yüzde 100’ün üzerinde büyüme sağladık. Pandemi dönemi öncesi dönem rakamlarının üzerine çıkma beklentimiz var” diyerek özetledi.
“TAV Teknoloji, 22 ülkede 54 havalimanın teknoloji sistemlerini kurdu”
TAV Teknoloji Genel Müdürü Kerem Öztürk, yurtdışındaki faaliyetlerini, “2020 ve 2021 pandemi yıllarında havacılık sektöründe dijital dönüşüm konusundaki eksiklikler ortaya çıktı. Pandemiyle birlikte temassız teknolojiler, müşteri deneyimini artıran teknolojiler öne çıktı ve bunun gibi birçok teknoloji alanında yatırım yapıldı. Bugün 22 ülkede, 54 havalimanında TAV Teknolojinin ürettiği teknolojiler kullanılmakta. TAV Havalimanları Holding’in gelirlerinin yüzde 8 ile yüzde 9’u TAV Teknoloji’den geliyor. Bizim gelirlerimizin yüzde 30’u TAV Holding’in işlettiği havalimanlarından geliyor, yüzde 70’i bizim dünyanın çok farklı dışardaki kendi müşterilerimizden geliyor” şeklinde anlattı.
“TAV Teknoloji’nin 2024 yılı AR-GE bütçesi, 11 milyon euro”
AR-GE faaliyetlerini ve bütçesini anlatan Kerem Öztürk, “AR-GE merkezi olarak faaliyet gösteriyoruz. Burada çalışan150 mühendisimizin çoğu yazılım mühendisleri. Geçen yıl 8 milyon euro olan AR-GE bütçemizi bu yıl 11 milyon euroya çıkardık. Burada yatırımlarımız artarak devam ediyor. Ciromuzun yüzde 11’ini AR-GE faaliyetlerine harcıyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki AR-GE tecrübesiyle uluslararası alanda projelerde aktif çalışıyoruz. Havacılık sistemlerinde artık üretken yapay zekayı birçok alanda kullanıyoruz. Havalimanlarını yaşayan organizmalara dönüştürme fikrimiz var. Havalimanını dijital ikizini oluşturmayı hedefliyoruz bunu da sağlayacak olan üretken yapay zeka. Bu bizi otonom havalimanlarına doğru götürecek” dedi.