Haber

Türkiye, sandıklar için Almanya’dan onay bekliyor

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için yurt dışında oy verme işlemleri 27 Nisan’da başlayacak.

Ancak DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Alman hükümeti şu anda Türkiye’nin Almanya’da sandık kurma talebini resmi olarak onaylamadı.

DW Türkçe’den Değer Akal’ın sorularını yanıtlayan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kurulması planlanan seçim merkezleri için Berlin’deki Türkiye Büyükelçiliği’nin izin başvurusunda bulunduğunu, onay sürecinin başladığını ancak henüz onaylanmadığını söyledi. henüz tamamlandı.

“ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ İZNİ GEREKİYOR”

Siyasi karar alma süreçlerine ve seçimlere katılımın her demokratik toplumda büyük değer taşıdığını vurgulayan Dışişleri Sözcüsü, “Alman olmayan vatandaşların da gittikleri ülkelerdeki seçimlere katılma imkânına sahip olmaları bizim için önemli. dan geliyorum.”

Ancak sözcü, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya’da yaşayan diğer ülke vatandaşlarının kendi ülkelerindeki seçimlerde oy kullanmasına ve bu amaçla Almanya’da kurulacak sandıklara izin vermesi gerektiğini söyledi.

Bakanlığın bu süreçte İçişleri Bakanlığı ile uyum içinde olduğunu kaydeden sözcü, İçişleri Bakanlığının il yetkililerinin görüş ve taleplerini de dikkate aldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de bu sürecin vatandaşlarına Almanya’da oy kullanma hakkı vermek isteyen tüm yabancı ülkeler için geçerli olduğunun altını çizdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YEŞİL AYDINLATMA NEDİR?

1991’den beri Almanya, Almanya’da diplomatik temsilcilikleri bulunan akredite ülkelerin seçimlerini burada da yapmalarına izin veriyor.

Peki, Alman hükümetinin izin vermesinde kritik bir ağırlığı olan Alman İçişleri Bakanlığı, onay sürecinde neleri dikkate alıyor?

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Onay için ön koşul, zamanında izin başvurusu ve federal hükümetin nota teatisi şeklinde açık rızasıdır” dedi.

Almanya’da sandık kurmak isteyen ilgili devletin bir nota ile Almanya Dışişleri Bakanlığı’na başvurması gerektiğini anlatan sözcü, bu notta seçim takvimi, sandık kurulacak yerlerin bilgileri gibi asgari bilgileri de içermesi gerektiğini belirtti. sandık kurulacak, sandıkların açılış ve kapanış saatleri ve buralarda seçim yapılacak. hakkı olanların tahmini sayısı olarak sıralanmıştır.

GÜVENLİK AÇISINDAN İNCELEMEK

Sözcü, “Bu asgari bilgi, güvenlik durumunu değerlendirmeye ve Alman kurumları tarafından kamu güvenliği ve sandık çevresinde düzeni sağlamaya hizmet ediyor” dedi.

Prensipte sadece büyükelçilik ve konsolosluklarda sandık kurulmasına izin verildiğini belirten Sözcü, bu feshin gerekçesini şöyle açıkladı:

“Bu sınırlamanın nedeni, oy kullanma faaliyeti sırasında aksama riskini önlemek ve kamu güvenliğini sağlamak için kaynak kullanımını en aza indirmektir.”

İçişleri Sözcüsü, Bakanlığın başvuruyu temelde güvenlik açısından incelediğini ve ilgili devletlerin içişleri bakanlıklarını sürece dahil ettiğini kaydetti.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, eyaletlerin onay sürecini gözden geçirip değerlendirmesi bekleniyor.

Bu arada henüz onay süreci tamamlanmamış olsa da Türk makamları, 27 Nisan’a çok az bir süre kaldığı için Almanya’da sandık kurulması için hazırlıklara başladı. Oy kullanmanın planlandığı 13 başkonsolosluk bölgesinin bazılarında, sandıklar oy kullanma yapılacak yerlere getirildi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan takvime göre yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayıp 9 Mayıs 2023 Salı günü sona erecek.

Uzmanlar, yaklaşık 1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da kullanılacak oyların 14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor. (DW Türkçe)

haberzeytinburnu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu